
REKLAM FOTOĞRAFÇILIĞI VE RREKLAMIN KAVRAMSAL ÇERÇEVESİ
01-Reklam Fotoğrafçlığı bütünleşik bir pazarlama iletişimi içerisinde yer almaktadır. Reklam Fotoğrafçlığı pazarlama sektörü için hayati derecede bir öneme sahip olmaktadır. Reklam belirli bir kuruluş ya da gerçek bir kişinin bedelini ödemek koşuluyla bir fikri, bir malı ya da bir hizmeti duyurması olarak tanımlanmaktadır. Reklamda kullanılan kelime, ses, görüntü, simge ve benzer öğelerle kullanılarak üretilen ileti istenen etkiyi sağlamak amacıyla hedef kitleye yöneltilmektedir. Reklamın iletişim açısından bazı özellikleri bulunmaktadır. Bunlar arasında en önemli olanı reklamın hedefinden olan kitle ile ilgilidir. Reklamın bu hedef kitleyi istenilen ürün, marka ya da hizmete karşı harekete geçirme amacından olması, iletişim açısından en belirgin özelliğidir. (Tosun:2010:17).
Kritik hedef
Reklam hizmetinin en kritik hedefi, ürünün alıcı potansiyeline sahip olan hedef kitle tarafından satın alınabilecek bir potansiyele sahip olmasını sağlamaktır. Bahsi geçen hedefe ulaşmak amacıyla, reklam oluşum aşamalarının takip edilmesi gerekli olmaktadır. Reklamın bilgilendirici bir özelliğe sahip olması ilk dikkat edilecek unsur olarak karşımız çıkmaktadır.
Reklamın bilgilendirme aşamasının ardından ürünü satın alma konusunda hedef kitlede bir ilgi durumunun oluşturması şart olmaktadır. Sıralanan bu süreçlerin sonucunda reklamı yapılan ürünün hedef kitle tarafından satın alınması şart olmaktadır. (Chatterjee, 2005:43).
Başarı
Firmalar pazarda başarılı olabilmek ve sektörlerinde devamlılıklarını sağlamak için her yıl marka imajını yerleştirmek, tanınırlıklarını sağlamak koşulu ile marka kişiliklerini vurgulamak, tüketicileri kendi markalarına yönlendirmek için büyük bütçeler ayırarak pazarlama faaliyetlerinde kullanmaktadırlar. Değişim hızına ulaşmak ve oluşan değişimin lehe çevrilmesini sağlamak amacıyla pazarlama faaliyetleri kapsamı içinde bulunan iletişim olgusuna verilen önem artmıştır (Aktuğlu, 2004: 39-54).
Şirketlerin mevcut kar durumlarının korunmasında ve bu kar durumunun daha artmasındaki rolü, reklama duyulan ilginin en büyük sebebi konumundadır. Şirketlerin kar durumları reklam sayesinde ne kadar artarsa, reklama duyulan ilgi de aynı ölçüde artış göstermektedir. Bundan dolayı şirketlerin reklam harcamaları ile kar durumları arasında ciddi bir paralellik bulunmaktadır. Şirketlerin yıl içinde yapılan reklam harcamalarında bu ilişki net bir şekilde görülmektedir. (Chatterjee, 2005:4).
Etkileyici iletişim biçimi
Reklam etkileyici bir iletişim biçimidir. Tüketicilere bilgi aktarımı ile birlikte tüketicileri istenilen ürün veya markaya yönlendirmekte ve satın almalarına ikna etmeye çalışmaktadır. Bu yönüyle reklam iletilerinin akılda kalıcı olması, ikna etmede etkili olması ve bilgi vermesi gibi özellikleri reklamın üç temel fonksiyonunu işaret etmektedir (Küçükerdoğan 2005: 9):
- Bilgi verici işlev: Reklamlar yeni ürünlerin özellikleri ile ilgili tanıtıcı bilgi, ürünün kullanım alanları ve olanakları ile pazarda bulunan benzer ürünlerle arasındaki fiyat farkı hakkında bilgiler vermektedir.
- İkna edici işlev: Reklam hedeflenen kitlenin zaman içinde alıştığı ürünlerden vazgeçerek istenilen ürüne yönlendirmekte, marka bağımlılığı yaratmada ve belli tekniklerle ürünün niteliklerini aktarmakta ve böylece hedef kitlede daha önce oluşmuş olan algıların değiştirilmesi hedeflenmektedir.
- Akılda kalıcılık işlevi: Reklam, iletileri sayesinde istenilen ürünlerin akılda yer edinmesini sağlamakta, böylece ürünün adını ve marka imajını yaratmaktadır.
Reklam Fotğrafının Önemi

Reklam Fotoğrafı, ücreti bakımından incelendiğinde talep yaratmak gibi bir amacı olduğu için üretici açısından pazarda başarı elde etmesini sağlayan bir yatırıma dönüşmektedir. Tüm bu unsurların tamamı değerlendirildiğinde reklam; ürün, hizmet ve bir düşünceyle ilgili bilgi aktarımından oldukça fazlasını karşılamaktadır. Reklam tanımında bulunan nitelikler kısaca şu şekilde açıklanabilmektedir (Odabaşı ve Oyman, 2013: 104-105):
Bilgilendirerek
Reklamın en önemli işlevlerinden bir tanesi hedef kitleyi ürün ya da hizmet konusunda bilgilendirerek, satın almaya ikna etmeye çalışmaktır. Bu başarıldığında hedef kitle tüketiciye dönüşecek, süreklilik gösteren bir talep oluşturacaktır. Buradan da anlaşıldığı gibi başarılı bir talebin oluşturulabilmesi için reklam büyük önem taşımaktadır. Kısacası temel hedef, üretilen üründen memnun kalan ve ürünün daimi müşterisi olmuş kitlenin istikrarlı bir talep oluşturmasıdır.
Fakat günümüzde yaşanan hızlı değişimlerden reklam da etkilenmiş ve bu konuda yeni dinamikler oluşmuştur. Çünkü tüketiciler artık daha bilinçli bir özellik göstermekte ve ürünler konusunda daha seçici davranmaktadır. Auken (2001) tarafından ifade edilen tüketiciden kaynaklanan bu yeni durum karşısında firmalar tüketici odaklı bir strateji belirleyerek başarılı olmayı hedeflemektedir (Akt. Babacan, 2012).
Reklamın sağlamış olduğu ürün
Reklamın sağlamış olduğu ürün ya da hizmet için talep oluşturması ve bundan dolayı tüketimi artırması sayesinde firmalara gelir sağlamakta ve üretimlerini devam ettirebilmektedirler. Üretimden dolayı fabrika gibi yerlerde istihdam artışı sağlanır. Bundan dolayı üretilen ürün ya da hizmetlerin devamlılığı ile devletin iktisadi yapısı desteklenmiş olmaktadır. Şirketlerin ülke içindeki faaliyetlerinde başarı göstermesi, dış piyasaya açılmaları için önemli bir adımdır.
Dış piyasaya açılan şirketler ise ülkelerarası ticaretteki başarının ilk adımıdır. Kısacası ülke içinde olduğu gibi dünya genelinde de para akışını sağlamayı ve arttırmayı destekleyen en önemli sektörlerin arasında reklamcılık da bulunmaktadır (Babacan, 2012).
Fotoğraf Kavramı
Plastik sanat dalları arasında en genç olanı olarak fotoğraf dikkat çekmektedir. Doğayı ya da yaşamı dramatik bir etkiyle yorumlayan fotoğraf “görmenin yeni şekli” olarak adlandırılmaktadır. Fotoğraf sanatı, bir kameranın kullanılması aracılığıyla yapılan teknik bir uygulamadır.
Gelişen teknoloji ile çağımızda fotoğraf makinesinin kullanımına getirilen kolaylıklar, fotoğrafçılık mesleğinin bir takım çevreler tarafından kolay bir iş olarak görülmesine neden olmuştur. Güntekin Çizen, fotoğrafın bünyesinden taşımış olduğu kolaylıklar sebebiyle zor bir sanat ve anlatım dili olduğunda fotoğrafın sanat kimliğine ulaştığını belirtmektedir.
Fotoğraf, sanılanın aksine çok yönden yaratıcılık gerektirmektedir. Fotoğrafçının görüntüyü çekme, ışığın düzeyine ve açısına karar verme, banyo işlemi sırasındaki renk tonlarını seçme gibi konularda özgürlüğü vardır. Tüm bunlara rağmen, fotoğrafın estetik gücünün yakalanması çok zordur. Bundan dolayı dünyadaki milyarlarca fotoğraftan sadece bir kaçı sanat eseri değeri taşımaktadır. (Çizgen, 1993: 7).
Reklam Fotoğrafçılığı


Reklam Fotoğrafçılığının Tarihi
Fotoğrafın bir sanat dalı olduğunu bilmek ve hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için fotoğrafın tarihini bilmek gerekmektedir. Fotoğrafın tarihi genel anlamda iki farklı duruma dayanmaktadır. Bunlardan birincisi bir nesnenin görüntüsünün elde edilmesidir. Bu olaydan sonraki durum ise bir nesnenin elde edilen görüntüsünün bir yüzeye aktarılarak sabitlenmesidir.
Fotoğrafın
Bulunuşu:JosephNiceporeNiepce1813’te ilk defa kalıcı görüntü elde etmeyi başarmıştır. Işığa duyarlı levha üzerinde elde edilen görüntü 8 saat boyunca ışıklanmıştır. 1829 yılında ise bu işle uğraşan Louis-Jacques-MandeDaguerre’yle ortaklıkkurdu. Fakat çalışmalarını sonuçlandıramadan vefat etti.
Daguerre ise 1835 yılında tesadüf sonucu bir yöntem buldu. Işıklanmış bir levhayı içinde kimyasalların bulunduğu bir kaba yanlışlıkla koyan ve bunun birkaç gün sonra fark etmesi sonucunda adını vereceği yöntemi bulmuştur. “Daguerrotype’ adını alan yöntem Fransız bir bilim dergisi tarafından resmiyet kazandırılmıştır.

Reklam Fotoğraflarının İşlevleri
Kurum, kuruluş ya da gerçek kişilere ait olan mal ya da hizmetin tanıtımı amacıyla kullanılmak için çeşitli durumlar dikkate alınarak çekilen fotoğraflar, reklam fotoğrafı olarak adlandırılmaktadır. Bu fotoğrafların çekim amaçları satış odaklı olduğundan dolayı, sanatsal kaygılar daha arka planda kalmaktadır.
Sanat, bu fotoğrafların doğru araçlarla düzgün bir biçimde sunulması konusunda etkilidir. Firmalar, reklamını yaptıkları ürünlerle ilgili mesajların hedef kitleye doğru bir biçimde iletilmesini istemektedir. Mesajın doğru bir şekilde alan tüketici, birçok ürün arasından reklamı yapılan ürüne yönelmektedir. Reklamlarda kullanılan görseller ya da fotoğrafların amacı da bu durumu desteklemektir. Bundan dolayı kullanılan görsel seçimi çok önemlidir.
Reklam Fotoğraflarının Türleri
Görsel iletişim en önemli unsurları arasında bulunan fotoğraf gerçeği ve gerçeğe benzer kopyayı üretme özelliğinden dolayı geniş kitlelere inandırıcı bir şekilde ulaşmaktadır. Fotoğrafın özellikleri arasında insanı merkeze alma ve yaşamını kopyalayabilme bulunmaktadır.
Bu araç geniş kitlelere yönelik üretilebilen ve toplumsal boyutta tüketilebilme özelliğine sahiptir. Fotoğraf kolay anlaşılabilir olmasından dolayı kitlelere mal olmuş ve kullanım amaçlarına göre çeşitli türlere ayrılmıştır(Bayraktaroğlu, 2008).
Etkili Bir Reklam Fotoğrafının Özellikleri
Yapılacak estetik düzeydeki görsel düzenlemeyle, reklam fikrinin daha anlaşılır kılınmasını sağlamak reklam fotoğrafının amacıdır. Etkili bir reklam için kullanılan fotoğrafın ürüne yüklenen duyguyu tamamen yansıtması gerekmektedir. Reklam fotoğraflarında ürünlerin tek olarak vurgulanmasının sebepleri arasında, hedef kitlenin ürüne odaklanmasını sağlamak ve bununla birlikte tek vurgulu fotoğrafların daha kolay anlaşılır olmasıyla ilgilidir.
Reklam Fotoğrafçılığı ve Popüler Kültür
Kültürel metin olan reklamlar, popüler kültür
tarafından üretilen kültürel göstergeleri kullandıklarından dolayı, metinlerle
anlamları çeşitli söylemler aracılığıyla oluşmaktadır. Reklamcılık genel olarak
şu şekilde özetlenmektedir; “Tam zamanında ve yerinde kullanılan uygun
mesajlarla çeşitli firma, kurum ve kuruluş tarafından üretilen ya da sağlanan
hizmet hakkında hedef kitlenin bilgilendirilmesi ve ikna edilmesi ile bu ürün
ya da hizmetlerin satın alınmasının sağlanmasıdır. ” Yani
üretici konumunda olan reklam firmaları tarafından verilmek istenen iletiler,
tüketici konumunda olan alıcılar tarafından ortak dil ve diğer araçlarla
alınmaktadır. Reklamcılıkta kullanılacak yöntem ve anlatım şekilleri aynı
zamanda o kültürde bulunan bireylere ulaşmanın en kolay ve en hızlı yolu
arasında yer almaktadır. (Özkundakçı, 2014, s. 13).
120film @edmehravaran Alfred Kinsey analog photography analog portrait analogue photography artist portrait Berlin Berlin Fotograf BERLIN PHOTOGRAPHER BERLIN PHOTO SPOTS BLACK AND WHITE Business Portrait Photography Canon Cine Lens color gel photography creative color gel photography Editorial Photography Ed Mehravaran edmehravaran EVENTS IN BERLIN Fotograf Berlin Fotograf in Berlin gel photography gel photography portraits kunsthochschule weißensee BERLIN lighting with color gel Nick Haslam Photography Backstage photography in location photography project photography studio Photo series PORTRAIT portrait color gel photography Professionelle Fotografen in Berlin profoto psychology red gel Sexology Sexual Behavior in the Human Female Sexual Behavior in the Human Male studio photography sunset The Kinsey Reports
- July 2025
- June 2025
- March 2025
- February 2025
- January 2025
- December 2024
- November 2024
- October 2024
- September 2024
- August 2024
- July 2024
- June 2024
- May 2024
- March 2024
- February 2024
- January 2024
- December 2023
- November 2023
- October 2023
- September 2023
- August 2023
- July 2023
- May 2023
- April 2023
- February 2023
- January 2023
- December 2022
- May 2022
- April 2022
- March 2022
- January 2022
- December 2021
- November 2021
- October 2021
- September 2021
- August 2021
- July 2021
- June 2021
- May 2021
- April 2021
- March 2021
- February 2021
- January 2021
- December 2020
- November 2020
- September 2020
- August 2020
- July 2020
- June 2020
- May 2020
- April 2020
- March 2020
- February 2020
- January 2020
- December 2019
- November 2019
- August 2019
- July 2019
- June 2019
- May 2019
- March 2016